Lovačko društvo "Zahor/Lještarka" Kiseljak organizovalo je grupnu akciju vakcinacije pasa prošlog vikenda. Kako nam je rekao Midhat Zubača, potpredsjednik  LD "Zahor/Lještarka" već u ranim satima dalo se vidjeti da su lovci zainteresovani za ovu akciju, te su doveli svoje pse na istu. Vakcinacija je sprovedena u saradnji sa Veterinarskom stanicom "Potkraj".

"Radi se o redovnoj godišnjoj akciji i veoma sam zadovoljan jer su lovci shvatili ozbiljno ovu akciju te doveli svoje pse na vakcinaciju. Danas je bila planirana i izložba pasa, ali zbog problema sa BKS-om, ista je odgođena za drugu priliku. ", rekao nam je Zubača.

Također je istakao važnost saradnje dva društva, jer je LD "Zahor/Lještarka" lovačko društvo-asocijacija dvaju društava koja od ranije egzistiraju na teritoriju ove općine. 

Prema dostupnim podacima od bjesnila dnevno umire 150 ljudi, a milioni životinja stradaju, te je ovakav vid prevencije neophodan kako bi se zaštitili i psi i njihovi vlasnici, ali i divljač. Virus se prenosi pljuvačkom, najčešće ugrizom zaražene životinje.

 

 

 

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).