Boravak u prirodi u ljetno vrijeme zahtjeva povećan oprez

zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice radi čega je nužan pojačan oprez, posebno zbog nestašice antiviperinog seruma, upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić piše FAKTOR.BA.

Navela je kako se, prema njenim informacijama, serum ne može nabaviti nigdje na području Federacije BiH i da, inače, nije dostupan u velikim količinama na tržištu.

- Mi smo imali svoje zalihe od nekih desetak doza. Međutim, istekao im je rok trajanja. Sada tražimo načine da dođemo do seruma - kazala je Jurić.

Dodala je kako su za nabavku antiviperinih seruma prvenstveno zaduženi domovi zdravlja.

- Međutim, kad nam Federalni zavod za javno zdravstvo uspije dostaviti određeni broj bočica antiviperinog seruma, mi ga odmah proslijedimo na domove zdravlja – naglasila je Jurić za Faktor.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).